HVA SKJER PÅ AVALDSNES?

Følg med gjennom året hva som skjer her på Avaldsnes.

Museumstafetten 2017 - Middelalderen på Avaldsnes

Formålet med Kongsgårdprosjektet Avaldsnes var opprinnelig å undersøke kongsgardane sin plass i det norske kongedømme si tidlige historie. I 2012 fant prosjektet, uventa, murar av eit kongsgårdanlegg i stein frå middelalderen. Middelalderruinen vart funne berre eit par veker før Kongsgårdprosjektet skulle avslutte sine undersøkelsar. Dette var eit sensasjonelt funn som krevde nye søknadar og planlegging, og i juni i år kunne dei nye arkeologiske undersøkingane starte.

Formidlar Cathrine Glette orienterer om sommarens utgravningar av kongsgårdsanlegget fra middelalderen.

Vidare blir det omvisning i Olavskykja, ved Mette Brinchmann, før det heile blir avslutta med boklansering og kaffe  på Nordvegen historiesenter. Solveig Aareskjold presentererboka si ”Astridene”, kvinnene kring Olav Tryggvasson. Elisabeth Øvstebø bidreg med seljefløytespel.

                                                         Død på grunn av ein øyrefik

Det kosta å vera kar i vikingtida

Kva er det alle kvinner vil ha? I forteljingane frå vikingtida er svaret enkelt: Alle kvinner vil ha ære. Dess stoltare ei kvinne er, dess meir attraktiv er ho for mennene, sjølv om ho stiller så høge krav at det går på livet laus. Olav Tryggvason var all sin dag avhengig av å ha kvinnene på si side. Han blei berga gjennom spedbarnstida av ei snarrådig mor, nådde vaksen alder ved hjelp av ei klok fostermor og fekk styringa over Noreg på grunn av søster si. Men fordi han trakka på æra til Sigrid Storråde, hamna han i slaget ved Svolder, der han stupte i sjøen og forsvann.

Solveig Aareskjold debuterte som romanforfattar med romanen Det indre tempel i 1987 og som essayist med Kyss meg i diskursen i 1996. I seinare år har ho gått sterkt inn for å gjera eldre litteratur meir kjend, mellom anna med bøkene Valkyrjesong (2012) og Lesebok for jenter (2014).

PROGRAM

Frammøte på parkeringsplassen

19:00  Middelalderen på Avaldsnes – orientering om utgravingene og omvisning i Olavskirken.

20:00 Solveig Aareskjold holder foredrag i kafeen om den nye boken sin ASTRIDENE.

Musikkinnslag av Elisabeth Øvstebø – seljefløyte

Kake og kaffe

21:00  Takk for i kveld!

Inngangsbilletter NOK 50,- pr pers

GUIDEDE TURER PÅ VIKINGGARDEN

Møt Vikinger i roller ….. Vikinggarden er reist på grunnlag av arkeologiske funn gjort i Rogaland. Her får du se hvordan vikingene bodde og levde. Disse stemningsfulle og autentiske omgivelsene gir deg en umiddelbar følelse av være tilbake i vikingtiden. Billett kjøpes på Nordvegen Historiesenter eller på Vikinggarden.

I perioden uke 26-33 er Vikinggarden åpen hver dag fra kl 12:00-16:30. Vi tilbyr guidet tur 2 ganger til dagen. Kl 13:00 på engelsk og kl 15:00 på norsk. Denne omvisningen inngår i billett-prisen (150 kr).

 

MIDDELALDERMARKED 27. AUGUST

 

I år vil vi for første gang arrangere Middelalderdagen på Avaldsnes.

Med middelalder-utgravninger sommeren 2017, passer det godt å markere utgravningenes slutt med et middelaldermarked i august.

Her kan dere oppleve middelalderstemning, ridderleker,  middelaldersmaker og omvisning på utgravningsområdet.

Pris inngang:

Voksne: 100 kr

Barn (under 16 år): 50 kr

Barn under 6 år: gratis

Familiebillett (2v og 2b)  250 kr

Søndag 27. august kl 12:00-17:00

 

 

 

 

7.-10. JUNI - VIKINGFESTIVALEN 2018

Vikingfestivalen på Avaldsnes blir fullspekket av opplevelser for store og små. Over 200 vikinger fra Norge og Europa gjør vikinggarden til et kikkhull inn i vikingtiden. Det store markedet med salg av håndverk, mat, smaksprøver og musikk er til for sansene dine. Ta del i eksempelvis bueskyting, hesteridning, roing, verksted med smed m.m. Det vil også være musikkinnslag, dukketeater, fortellerstund og kampshow til oppsatte tider.

Klikk her for mer informasjon om Vikingfestivalen